Synopsis: En kärlekskrank dagdrömmare

Axel lämnar sin andra halva, rakt upp och ned, sovande i sängen. Han packar en väska. Han står på perrongen till en pendeltågsstation och blir vittne till ett överfall på en okänd tankegång. Två andra mindre genomtänkta tankar drar i väg med sitt offer. Ingen ingriper. Axel är sömndrucken och tänker egentligen bara på hans oförmåga att skriva. Han ser fundersam och ansträngd ut.

På perrongen möter Axel sedan en tjej. Tjejen har tappat en kasse med varor som nu ligger spridda vid hennes NYCskor. Plånboken har fallit ned på spåret. Axel hämtar gäspandes upp den och hjälper sedan till med varorna. Han har sett tjejen många gånger förr och vet var hon bor, säger han innan de skiljs med en strykning på kinden.

Axel får massage mot sin huvudvärk genom att läsa det han borde läst på universitetet redan år 2005, Quimologi. I väntrummet hos massösen träffar han en pinsam historia som har svårt att röra armarna och denna dag även fingrarna. Axel hjälper det genanta att bläddra i en tidning. Du skulle ju snart bli frisk! säger Axel och ler i allt annat än välmening. De sa att det sitter i huvudet, svarar det pinsamma.

Ja jo, vart annars? tänker Axel och föreslår för sig själv, benen?

Axel knackar dörr. Han har förödmjukat sig själv till den milda grad att han är dörrförsäljare. En kund tackar nej till ”Nämn aldrig döden”. En bok om himlen, helvetet och allt mitt emellan.

Han ringer på hos tjejen som öppnar och släpper in honom. Hon bor i ett fint och mysigt stökigt radhus med ett trasigt fönster. Axel vill inte visa vad det är för böcker han säljer. Tjejen gissar på poesi och hoppas någonstans att hon är omnämnd. Du tror för gott om mig, säger Axel trots att han både skrivit att han ska ge henne det största hjärtat i världen och en egen stor jättesäng att sova i. Utan snarkningar eller ont om svängrum.

Hemma konstaterar Rakt upp och ned att Axel har sålt tolv böcker à fjuttiga åtta kronor. Efter avdrag för inköpspriset, en krona per bok, blir det åttiofyra kronor på en dag. Vi har ju varandra, säger Axel osäkert till en trött och uppgiven Rakt upp och ned.

Efter ännu en veckas smitande från sängens helhet möts Axel av Rakt upp och neds signaler om uppbrott efter deras långvariga samexistens. Rakt upp och ned är inte längre havande såsom Axel går och tror. Rakt upp och ned fick missfall för fyra veckor sedan. Skulle du tycka om mig, ifall jag var duktigare? undrar Axel och ändrar direkt tveksamt på kroppshållningen. Du är den du är, svarar Rakt upp och ned väldigt rakt upp och ned.

Axel flyttar in hos spoken tills vidare, i hopp om att få ut kärlekens känslor i en eller kanske till och med flera stycken stycken.

En kväll söker Axel upp tjejen. Hon är milt avvisande och berättar att hon inte har gått ut de senaste dagarna. Hon har känt sig nervös och haft en smärre livskris. Hon vill inte prata om den men berättar ändå att den funnits där.  Axel förklarar att hans axel alltid finns där.

Axel har skaffat arbete på en fabrik. Du behöver inte jaga pengar, säger en vän till honom. Lämna skitjobben till dem som vill vara slavar.

Axel kallas till sjukhus. Rakt upp och ned är skadad. Man kanske kan säga att han valde att skada sig, förklarar en sjuksköterska och räcker över ett brev. Så skriver inte han, säger Axel upprört och förtvivlat med gråten darrandes och balanserandes på stämbanden.

Axel vandrar runt i sin och Rakt upp och neds tidigare lägenhet som nu är tom på möbler med händerna bakom ryggen. Tjejen kommer till honom. Han har kallat på henne. Men nu verkar han enbart frånvarande i en längtan efter henne. Med många frågor får hon veta att han har varit ensam i ett par dagar. Han har inte ätit, bara druckit vatten. När hon till sist går, är han fortfarande sluten i sig själv. Med vetskapen att det som precis var så nära var så långt bort. Men ändå så nära.

Tiden går och Axel kommer hem till tjejen. Han har beställt dit en glasmästare för att reparera hennes trasiga fönster. En kärleksförklaring.

En kväll berättar Axel för Spoken att han tänker flytta. Du behöver mig, säger Spoken. Spoken säger att han kan bli frisk i sina sjuka armar när som helst, men Axel kommer aldrig att klara sig.

Meningsutbytet kulminerar i slagsmål. Spoken skriver ofullständiga meningar med mening och visar oanade krafter, men Axel är uthålligast. Han slår besinningslöst på tangenterna.

Axel har kommit till tjejen. Hon undrar vad han söker hos henne. Han omfamnar henne, länge och doftar henne bakom örat. Hon talar om sin rädsla och ensamhet. Senare går de en promenad längs med vattnet. Hon bjuder på sin hand. De kramas och skrattar.

Tjejen och Axel är tillsammans i en säng. De strålar av förälskelse och säger sig att livet är ett under. De ler, skrattar och omfamnar varandra.

Advertisements

Tags:

One Response to “Synopsis: En kärlekskrank dagdrömmare”

  1. Axel rakt upp och ned Says:

    I dina ord går det aldrig inflation maestro!
    NYC, snart!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: