Vissa människor

Vissa människor. Vissa människor är inte alls bra på att ta tjuren vid hornen. En kvinna stod mitt inne på en spansk tjurfäktningsarena med en mycket uppjagad tjur framför sig. En man stod bredvid och var lika skärrad och förvirrad. Som tjuren eller kvinnan, det förstod jag aldrig riktigt. De båda matadorerna hade totalfokuserad blick på tjuren och hans frustande och karvande i sanden. Publiken vrålade och skrek. Alla var exalterade till tusen på att få se en riktig kamp och meningsutbyte. Allt mellan två matadorer och en mastodonttjur. Men helt plötsligt bestämdes på eget bevåg att de två matadorerna skulle kasta sig bakom sargen och skapa en egen sanning.

De båda visste noga till spelreglerna för tjurfäktning och var också välbevandrade igenom livet. Det blev än mer tyst än när tjuren Ferdinand satt och lukta på Daisys. Alla på läktaren, alla runt omkring arenan, alla i katakomberna. Alla. Alla stannade upp och kunde ta på tystnaden. Tystnaden kunde skäras i tjocka skivor likt en dansk osthyvel skär på tok för tjocka ostskivor. Men så var det. Så tung var tystnaden, så vällagrad var den.

Efter en kvart hade den smått förvirrade tjuren gett upp sin ilska och lagt sig ner för att återhämta sig. Ett försiktigt sorl kunde nu tydas från läktarna samtidigt som det kunde höras rop och vädjan om fortsatt tystnad. För nere bakom sargen satt nämligen de två krukorna och skapade en egen sanning.

Jag menar, sa de båda i munnen på varandra och fortsatte, tjuren vägde ju mer än vad som sagts och den är ju trots allt också av en speciell ras som kan liknas vid en blandning av en kamphund och en belgian blue. En ras som inte alls borde få finnas och särskilt inte i en stor arena som denna!

Journalisterna var som ett yrväder runt matadorerna och ville alla få en egen exklusiv förklaring till den nya sanningen. Några journalister gick till och med så långt så att de intervjuade tjuren. Han skakade bara på axlarna och tyckte inte att han var så pass farlig att man skulle undvika honom helt och hållet. När pressens män lämnade honom mitt på arenans mittcirkel fällde han en tår för strejken och utfrysningen av hans känslor och aggressioner.

Veckorna gick, Janne Josefsson och hans Sidekick-Axel tog upp det i televisionen, DN-debatt trycktes som egen bilaga och alla tankesmedjor brast ut i tankeorgasm. Matadorernas gentlemannamanér skapade Axel-ryckningar. Det skapade en ny skola utifrån de nya konstruerade fakta som snickrats ihop. Det skapades näst intill också en helt ny världsbild. Matadorer runt om i världen behövde inte ta tag i hornen. De kunde istället gömma sig bakom en sarg och fortfarande ha kvar sin stolthet och prestige. Att svälja sin stolthet det fanns inte på kartan.

Advertisements

Tags: , , , , , , , , , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: